Steun en advies

In de gemeente Soest staan veel partijen klaar om u als mantelzorger te helpen. Als luisterend oor of met het regelen van allerlei praktische dingen. In dit overzicht leest u bij wie u terechtkunt.  

Heeft u een vraag of wilt u ondersteuning op het gebied van zorg, werk en inkomen, dan kunt u terecht bij de gemeente. Via het formulier Melding zorg, werk en inkomen geeft u aan wat uw situatie is en waar u ondersteuning in zoekt.

Een medewerker van de gemeente neemt contact met u op en bekijkt samen met u wat u nodig heeft en welke oplossingen er zijn. Heeft u een vraag over het formulier?  Dan kunt u ook bellen. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur via 035-609 34 11.

Abrona helpt mensen met een lichtverstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Bent u mantelzorger voor een cliënt van Abrona, dan helpen zij u zo goed mogelijk te zorgen. Daarbij kijken ze samen met u, wat u aankunt. Waar nodig helpen ze u om de last te verlichten. 

Meer informatie kunt u vinden op de website van Abrona of bel met 088-201 99 22.

Eerste Lijn Zorg in Soest. In Soest werken huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en anderen samen onder de naam Elzis. Deze zorgverleners letten erop dat mantelzorgers niet overbelast raken. Waar nodig verwijzen zij u door naar hulpverleners die u verder kunnen helpen.

U vindt zorgverleners op de website van Elzis.

GGZ Centraal betrekt u als mantelzorger altijd bij de behandeling. Daarbij biedt GGZ familiecoaching aan, met behulp van een familie-ervaringsdeskundige. Die herkent en begrijpt uw situatie. U krijgt nuttige contacten, die u verder kunnen helpen. GGZ Centraal organiseert ook open avonden voor mantelzorgondersteuners.

Meer weten? Bel met 033-460 35 20 of stuur een e-mail naar r.vannus@ggzcentraal.nl.

Yolanda de Groot van ‘Huisje zonder zorgen’ biedt u een luisterend oor en gezelschap. Ook geeft zij ondersteuning bij administratie, boodschappen, vervoer van de zorgvrager, opruimklussen, organisatie van een verjaardag of verhuizing etc.  Yolanda biedt geen ADL-, medische- of thuiszorg. U betaalt Yolanda via uw PGB of uit eigen middelen. Een kennismakingsgesprek is gratis. U kunt Yolanda de Groot - Noordhoek bellen via 06-239 932 63 of mailen naar huisjezonderzorgen@hotmail.com.

King Arthur Groep helpt mensen met dementie en geheugenproblemen met dag- en logeeropvang, zodat u ook even tijd voor uzelf hebt. U betaalt alleen uw eigen bijdrage vanuit de WMO. Daarnaast organiseert King Arthur Groep regelmatig informatiebijeenkomsten over dementie.

Meer informatie vindt u op de website van King Arthur Groep of stuur een mail naar info@kingarthurgroep.nl.

Iedere maand houdt het Mantelzorg Café een themabijeenkomst. Er komen allerlei onderwerpen aan bod die spelen in het leven van een mantelzorger. U bent even weg van huis, krijgt informatie en kunt meedoen met een gezellige activiteit. U kunt iedere woensdag van de maand tussen 13.00 en 15.00 uur terecht aan de Koninginnelaan 6.

Meer weten? Neem contact op met Amanda Minkema: 06-5379 0598 of info@mantelzorgcafesoest.nl.

Als mantelzorger komt er veel op uw bord terecht. Een Mantelzorgmakelaar helpt u de juiste weg te vinden in ons zorgsysteem. Waar knelt het in uw thuissituatie en wat kan helpen? Daarnaast helpt de mantelzorgmakelaar u de weg te vinden in wetgeving, regels en procedures. Uw aanvullende zorgverzekering vergoedt een deel van de kosten.

Wilt u meer weten? Neem contact op met:

Meer informatie vindt u op Mantelzorgdebaas.nl.

Kunt u als mantelzorger advies of ondersteuning gebruiken? U kunt gratis en zonder doorverwijzing terecht bij MEE. Samen met MEE kijkt u wat er nodig is om u op weg te helpen. Als dat nodig is, brengen zij u in contact met de juiste zorgaanbieders. 

Meer weten? Kijk op op de website van MEE, bel naar 035-303 01 66 of mail naar soest@mee-ugv.nl.

Lyvore betrekt u als mantelzorger altijd bij de zorg voor uw dierbare. Via de wijkverpleegkundige, de zorginstelling of de casemanager dementie leert u hoe de zorg geregeld is, wat u zelf moet doen en waar u hulp kunt krijgen. Bijvoorbeeld via het ontmoetingscentrum voor dagbesteding.

U kunt bellen met 088-356 00 88 of mailen naar clientadvies@lyvore.nl. Meer informatie vindt u op de website van Lyvore.

Zorgt u voor iemand met niet-aangeboren hersenletsel, bijvoorbeeld door een beroerte of ongeval? Dan kan InteraktContour u helpen. Hoe kunt u omgaan met een veranderde relatie? Of met een andere taakverdeling in huis? Uw huisarts of de gemeente kan u doorverwijzen. 

Wilt u meer weten? Kijkt u dan op website van InteractContour of bel naar 0341-255 777.

Zorgt u voor iemand met een verslaving? Tijdens de groepstraining 'Sterk Ernaast' van Jellinek leert u stap voor stap hoe u daarmee kunt omgaan. Daarnaast is er iedere twee weken een gratis themabijeenkomst in Amersfoort over het omgaan met iemand met een verslaving. 

Meer weten? Kijk op op de website van Jellinek, bel naar 088-505 1220 of mail naar sterkernaast@jellinek.nl.

Kwintes helpt mensen met psychosociale en psychiatrische kwetsbaarheden een zo zelfstandig mogelijk bestaan op te bouwen. Ze bieden hulp bij begeleid, beschermd of zelfstandig wonen en helpen hen aan werk en stabiliteit. Kwintes kijkt ook naar uw situatie als mantelzorger. Waar nodig verwijzen zij u door. 

Meer weten? Kijk op op de website van Kwintes.

Het wijkteam van het Leger des Heils biedt, vanuit een Christelijke achtergrond, een luisterend oor. Het helpt u, waar nodig, om structuur in uw leven te brengen. Daarnaast organiseert het Leger eenmaal per jaar een theatergala en een Kerstviering, zodat u er als mantelzorger even uit bent. 

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Leger des Heils of bellen met 033-467 8070.

Wanneer u zelf niet de volledige zorg kunt opbrengen, kunt u Saar aan Huis inhuren voor vervangende mantelzorg. Een particulier initiatief dat u helpt met bijvoorbeeld koken of boodschappen doen. Heeft u een PGB vanuit de WLZ? Dan kunt u dit hiervoor gebruiken.

Iedere dinsdag van 13.00 tot 14.00 uur is er -op afspraak- een spreekuur op het Zorgplein Soest. U kunt ook bellen met 035-206 27 22 of mailen naar angelique@saaraanhuis.nl.

Bent u mantelzorger? Helpt u een naaste die ziek is of een handicap heeft? Dankzij uw hulp in het huishouden, verzorging en misschien zelfs met verpleegkundige zorg, kan uw naaste thuis blijven wonen. Dat is fijn voor jullie beiden, maar zorgen voor een ander kan wel veel van u vragen. Het Steunpunt Mantelzorg van de gemeente is er voor u. Meer weten? Kijk dan op de website van de gemeente Soest of bekijk de folder Steunpunt Mantelzorg (pdf, 1 MB)

De SWOS helpt u op 4 manieren: Emotionele ondersteuning, advies en informatie, educatie over de ziekte en praktische hulp. Ze helpen u de balans in uw leven te houden. Waar nodig krijgt u hulp van een vrijwilliger. In gespreksgroepen kunt u uw ervaring delen met andere mantelzorgers. 

Op werkdagen kunt u tussen 8.45 uur en 13.30 uur bellen naar 035-602 36 81. Meer informatie vindt u op SWOS.nl.

De trainingen van Welzin helpen u om beter voor uw dierbare en voor uzelf te zorgen. Ook voor jonge mantelzorgers tussen 4 en 12 jaar oud is er een groep. Daarnaast kan Welzin u helpen met het invullen van formulieren, of het regelen van praktische zaken.

U bent welkom op het inloopspreekuur. Iedere werkdag tussen 9.00 en 11.00 uur aan de Nieuweweg 14 in Soest en iedere donderdag tussen 9.00 en 10.00 uur aan de Buijs Ballotlaan 6 in Soesterberg. U kunt Welzin bereiken op 033-469 24 69 of via soest@welzin.nl. Meer informatie vindt u op de website van Welzin.

Bij ZorgMies krijgt u persoonlijke, flexibele zorg die bij u past. Daarom krijgt u bij ZorgMies altijd een vertrouwd gezicht in huis. Zij bieden: gezelschap, hulp in huis, 24-uurs zorg, begeleid vervoer, gezinshulp voor ouder of kind en slaap- en waak service. U betaalt onze zorg vanuit uw PGB of eigen middelen.

ZorgMies is goed bereikbaar, ook 's avonds en in het weekend staan zij voor u klaar. Bel of mail voor een afspraak naar 06-516 490 37 (Fleur Deuss) of soest-baarn@zorgmies.nl.