Mantelzorgwoning

Wilt u als mantelzorger dichter wonen bij de persoon die uw hulp nodig heeft? Dan is het mogelijk een mantelzorgwoning op het achtererf van de woning te laten bouwen of plaatsen. 

Dit mag alleen als de mantelzorgwoning voor maximaal twee personen is. Waarvan minimaal één persoon mantelzorg verleent aan of ontvangt van een bewoners van de woning.

Mantelzorg is intensieve zorg of ondersteuning die u vrijwillig geeft aan iemand waar u een sociale relatie mee heeft. De zorg en hulp is meer dat u normaal voor elkaar doet. 

Inschrijven

Het is de bedoeling dat de zorgvrager/bewoners van de mantelzorgwoning zich inschrijven als inwoner van de gemeente Soest.

Mantelzorgverklaring

U moet aantonen dat de huisvesting is voor het bieden van mantelzorg. Hier heeft u een mantelzorgverklaring voor nodig. U kunt hiervoor contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg

Uw behandeld arts of verpleegkundige mag de verklaring ook opstellen. Huisartsen geven meestal geen verklaring, omdat dit niet past bij hun kerntaak.

Uit die verklaring moet blijken

  • Is er sprake van mantelzorg? Geeft de mantelzorger vrijwillig en onbetaald hulp en intensieve ondersteuning aan de zorgvrager? En is deze hulp en ondersteuning meer dan dat je normaal mag verwachten van huisgenoten.
  • Is er sprake van een sociale relatie tussen de mantelzorger en de zorgvrager? Een sociale relatie, meestal een familieverband, maakt dat men voor elkaar wil zorgen. Soms gaat het om biologische relaties maar het kan ook gaan over niet biologische relaties.
  • Waarom is het nodig dat de zorgvrager en mantelzorger op hetzelfde terrein gaan wonen? Meestal gaat het om meerdere situaties zoals:
    • er zijn veel ongeplande zorgmomenten
    • de zorgvrager valt vaak
    • de belastbaarheid van de zorgvrager is laag
    • de zorgvrager is eenzaam en angstig
    • de zorgvrager heeft geheugenverlies
    • de zorgvrager vraagt geen hulp terwijl dat wel nodig is

Vergunningsvrij

Een mantelzorgwoning kan vergunningsvrij zijn. Om dit zeker te weten doet u een vergunningscheck via het omgevingsloket.

Als u vergunningsvrij mag bouwen heeft u wel een tekening nodig om het deel te berekenen van het achtererf. Als u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met de afdeling Vergunning en Handhaving van de gemeente. Dit kan op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur via telefoonnummer 035-609 34 11

Technische eisen

Een mantelzorgwoning moeten voldoen aan technische - en bouwkundige eisen. Bijvoorbeeld voor een veilige constructie, voldoende isolatie en daglicht. Ook zijn er technische eisen voor de binnenkant van de woning.

U kunt hiervoor terecht bij een aannemer, een bouwkundig adviseur of een bedrijf die mantelzorgwoningen/units plaatst.

Is de mantelzorgwoning hoger is dan vijf meter? Dan toetst de gemeente deze eisen. Kijk voor meer informatie over de bouwregels op de website Informatiepunt Leefomgeving.

Huisnummer

Een huisnummer aanvragen voor de mantelzorgwoning is niet verplicht. Maar vaak wel handig. Zeker als er op het adres sprake is van inkomen(s) uit een uitkering. Nadeel is dat voor dit huisnummer ook gemeentelijke belastingen gelden.

Onroerendezaakbelasting (ozb)

De eigenaar van de mantelzorgwoning betaalt onroerendezaakbelasting aan de gemeente. 

Eigendom en belasting box 3

Het advies is om te omschrijven bij de notaris van wie het eigendom is van de mantelzorgwoning (recht van opstal). 

Dit voorkomt dat bij een erfenis de mantelzorgwoning automatisch eigendom is van de eigenaar van de hoofdwoning. Dit is vooral belangrijk als er meerdere erfgenamen zijn. Het is ook van belang voor het betalen van belasting over het vermogen in box 3 is. Anders ziet de belastingdienst de mantelzorgwoning als vermogen voor de eigenaar van de hoofdwoning.

Wijzigingen

Wijzigingen kunt u doorgeven aan het Steunpunt Mantelzorg

Als de zorgvrager niet meer in de mantelzorgwoning woont moet de woning worden verwijderd. 

Is de mantelzorgwoning in een bijgebouw of nieuwbouw? Dan moeten de voorzieningen zoals douche, toilet en keuken uit de mantelzorgwoning worden verwijderd.