Opgroeien met zorg, hoe doe je dat?

Mijn naam is Anneke en ik ben 23 jaar. Ik vertel je mijn verhaal over de zorg voor mijn moeder. Misschien dat je het herkent. En om te ervaren dat je niet de enige bent.

Blij of somber

Ik weet niet beter dan dat mijn moeder periodes heel blij is en dan weer extreem somber. Zij heeft een bi-polaire stoornis. In een manische periode geeft ze teveel geld uit. En in een sombere periode komt zij niet uit bed. 

Invloed op mijn leven

Het gedrag van mijn moeder is wisselvallig. Ik weet vaak niet waar ik aan toe ben. De ene keer geeft zij mij een goed advies als ik ergens mee zit. En de andere keer is zij niet de moeder die ik mij zou wensen. Gelukkig kan ik dan terecht bij mijn zus. Ik voel mij ervoor verantwoordelijk dat mijn moeder de beste zorg krijgt. En dat zij weer kan deelnemen aan het leven.

Zorg vinden

Het valt niet mee om in zorgland mijn weg te vinden. Zo belde ik de huisarts van mijn moeder omdat het niet goed met haar ging. Maar hij beriep zich op zijn beroepsgeheim. Dus meldde ik haar aan bij de crisisdienst. Die vertelde mij dat ik de melding ook bij de huisarts had mogen doen. De crisisdienst gaf aan dat eerder contact opnemen beter was geweest omdat het zo uit de hand gelopen was. Terwijl we dat dus hebben gedaan, tenminste, die melding bij de huisarts. Mijn moeder krijgt nu ondersteuning van het FACT team. En staat ze op de wachtlijst voor de psycholoog. Een bewindvoerder zorgt gelukkig voor haar financiƫn.

Luisteren

Wat mij helpt is dat ik mensen om me heen heb die naar mijn verhaal luisteren. En vragen hoe het met mij gaat. Dat wil ik ook meegeven aan de hulpverleners die jij tegenkomt.

Steunpunt Mantelzorg

Anneke vond het fijn om aan het Steunpunt te vertellen hoe het nu gaat met haar moeder. En hoe Anneke hiermee omgaat. 

Ben jij ook een jonge mantelzorger? En wil je graag contact? Bel dan Carrien van het Steunpunt Mantelzorg via 035-609 34 11 of stuur een app naar 06-11 36 12 02.