Slechtziend of blind

Heeft u een visuele beperking? U kunt hulp krijgen van een instelling voor visueel gehandicapten. U kunt hier ook terecht als u doofblind bent. Of als u een visuele én lichamelijke beperking hebt.

Hulp bij slechtziendheid of blindheid

U of uw kind krijgt van een instelling voor visueel gehandicapten hulp bij het aanleren van vaardigheden. U krijgt ook ondersteuning om zelfstandig te blijven. De instelling biedt bijvoorbeeld hulp bij:

  • (Online) communicatie
  • Mobiliteit en oriëntatie: zelfstandig kunnen bewegen en de weg weten te vinden
  • Zelfstandig wonen: huishouden, koken, persoonlijke verzorging
  • Leren omgaan met de beperking
  • Hulp bij het vinden van werk

Er zijn ook speciale instellingen waar u of uw kind kan logeren of zelfs wonen. Speciaal onderwijs en dagbesteding zijn ook mogelijk.

Aanmelden

Voor hulp van een instelling voor visueel gehandicapten heeft u meestal een doorverwijzing nodig van een oogarts of andere medisch specialist. Meer informatie krijgt u van de instelling of uw huisarts.

Vergoeding

U krijgt de meeste vormen van hulp en zorg vergoed vanuit uw zorgverzekering, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), of de Wet langdurige zorg (Wlz). Bent u jonger dan 18 jaar? Dan krijgt u de zorg mogelijk vergoed vanuit de Jeugdwet. De instelling helpt u met het aanvragen van de zorg bij de juiste organisatie.

Meer weten?

In Nederland zijn 5 instellingen voor visueel gehandicapten. Deze instellingen hebben vaak meerdere vestigingen in het land. Ze houden spreekuur op verschillende locaties.

  1. Bartiméus
  2. Visio
  3. Kalorama
  4. Het Schild
  5. Robbert Coppes Stichting