Op zoek naar andere woonruimte

Bent u op zoek naar andere woonruimte? Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor een woning.

Sociale huurwoningen

Wilt u weten welke sociale woningen er te huur zijn? Kijk dan op Woningneteemvallei. Op deze site vindt u het complete woningaanbod van de woningcorporaties uit Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg.

Koopwoning

Voor een koopwoning kunt u terecht op Funda. Zet u net uw eerste stappen op de huizenmarkt? Vereniging eigen huis geeft u advies over het hele koopproces.

Noodgedwongen verhuizen?

Er zijn situaties waarin het noodzakelijk is dat u op zeer korte termijn verhuist. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunnen mensen voorrang krijgen bij het zoeken naar een woning. Urgentieregels zijn per gemeente anders. De urgentieregels zijn vastgesteld in de huisvestingsverordening van elke gemeente.

Verschil urgentie en indicatie

  • Een urgentie geeft voorrang bij het reageren op het reguliere woningaanbod.
  • Een indicatie geeft voorrang bij het reageren op zorg- of aangepaste woningen.

Aanvraag (zorg)indicatie

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bepaalt of iemand in aanmerking komt voor een zorgindicatie (Wlz-indicatie). Hiermee komt u in aanmerking voor woningen waarbij u zorg krijgt of kunt inkopen. U kunt zelf in uw profielgegevens registreren dat u een zorgindicatie hebt. Een Wlz-indicatie vraagt u aan via de website van CIZ.

Wmo-indicatie

Kunt als gevolg van plotselinge beperkingen niet meer in uw huidige woning blijven wonen? Een klantregisseur van de gemeente kijkt samen met u of er sprake is van een verhuisnoodzaak en aan welke eisen de nieuwe woning moet voldoen om zelfstandig en veilig gebruik te kunnen maken van de woning.

Een voordeel van de Wmo-indicatie is dat u voorrang krijgt bij het reageren op aangepaste woningen. Een nadeel kan zijn dat u de aangeboden woning niet mag weigeren, bijvoorbeeld als u liever in een andere buurt wilt wonen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de gemeente Soest.

Urgentieverklaring

U kunt een urgentieverklaring aanvragen als u dringend op zoek bent naar een huurwoning. Deze verklaring is er alleen voor noodgevallen. Bijvoorbeeld na brand, of als u net bent gescheiden en u heeft geen onderdak.

Wanneer een urgentie is toegekend, wordt deze gekoppeld aan de inschrijving van de woningzoekende. De urgentie is alleen geldig voor woningen in de gemeente die de urgentie heeft toegekend.