Hulp bij het huishouden

Heeft u hulp nodig in huis? Bijvoorbeeld iemand die helpt bij het schoonmaken, opruimen of de afwas doen? En wilt u weten hoe u deze huishoudelijke hulp regelt? Dan zijn er een paar mogelijkheden.

Hulp via bedrijf of particulier

U kunt bijvoorbeeld een schoonmaakhulp inhuren of een schoonmaakbedrijf. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand. Of kijk uit naar advertenties in de krant of bij uw supermarkt.

Hulp via de thuiszorg

U kunt ook hulp krijgen van een medewerker van een thuiszorginstelling. Een thuiszorghulp doet meer dan schoonmaken en opruimen. Als het nodig is, schakelt een thuiszorghulp extra hulp in. Bijvoorbeeld als iemand zichzelf verwaarloost of eenzaam is.

Hulp via uw gemeente

Heeft u huishoudelijke hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? Dan kan de gemeente huishoudelijke hulp voor u regelen. Uw gemeente doet dit vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om u de juiste zorg te geven, praat de medewerker van de gemeente met u en met mensen in uw omgeving, zoals familie en vrienden. Lees meer over huishoudelijke hulp via de gemeente Soest.

Hulp nodig en intensieve zorg thuis

Heeft u een indicatie voor de Wet langdurige Zorg (Wlz)? En ontvangt u intensieve zorg thuis? Dan regelt u huishoudelijke hulp via een volledig pakket thuis, een modulair pakket thuis of een persoonsgebonden budget Wlz. Vraag meer informatie aan bij uw zorgkantoor of aan MEE.

Hulpmiddelen voor het huishouden

Heeft u minder spierkracht in uw armen? Of bent u vaak vergeetachtig of verward? Dan is een hulpmiddel voor het huishouden misschien iets voor u. Bijvoorbeeld:

  • Afstandsbedieningen voor huishoudelijke apparaten (domotica)
  • Een kookplaat met een tijdschakelaar voor als u bijvoorbeeld vergeetachtig bent
  • Stoffer en blik met een lange steel, als u bijvoorbeeld niet kunt bukken
  • Elektrische blikopener
  • Greepaanpassingen, bijvoorbeeld op keukenkastjes

Vergoeding

Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de aanvullende verzekering voor mensen die hun armen, handen of vingers niet goed kunnen gebruiken. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

Kosten huishoudelijke hulp

U betaalt voor huishoudelijke hulp ongeveer 15,60 euro per uur. Vraag bij meerdere mensen of schoonmaakbedrijven een offerte aan.

Krijgt u huishoudelijke hulp via de gemeente of vanuit de Wlz? Dan betaalt u een eigen bijdrage. De eigen bijdrage wordt berekend door het Centraal Administratie Kantoor.