Uit elkaar?

Soms werkt een relatie helaas niet meer. Hoe pijnlijk ook, samen zult u in gesprek moeten gaan om alles zo goed mogelijk te  regelen. Als u uit elkaar gaat, blijft u samen de ouders van uw kinderen. U wilt ze zo goed mogelijk begeleiden bij de heftige veranderingen.

Reactie van kind op scheiding

Als uw kind hoort dat u gaat scheiden, kan het schrikken, boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Heel jonge kinderen begrijpen niet veel van de scheiding, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress.

Een scheiding heeft grote invloed op het leven van uw kinderen. Soms gaan kinderen zich lastig gedragen, soms worden ze juist heel stil. Een scheiding lucht bij kinderen ook wel eens op, bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies meer zijn thuis. Oudere kinderen kunnen zich af en toe schamen tegenover anderen.

Trouw aan ouders

Voor sommige kinderen van gescheiden ouders voelt het alsof ze in een lastige positie zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Soms maken ze zich zorgen: "Als ik bij mama ben, mist papa mij en als ik bij papa ben, mist mama mij." Soms bemiddelen oudere kinderen tussen de ouders.

Omdat kinderen trouw zijn aan beide ouders, is het moeilijk voor een kind als de ouders negatief over elkaar praten. Zeg dus geen nare dingen over uw ex-partner, ook al bent u zelf boos of verdrietig. Geef uw kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden en stimuleer het contact met de andere ouder. Maak geen ruzie waar uw kind bij is. Bescherm uw kind door liefde en aandacht te geven.

Hoe kunt u uw kind steunen?

 • Wees open en eerlijk tegen uw kind. Vertel samen dat u gaat scheiden en wat dat voor uw kind betekent. Meer hoeft uw kind niet te weten. Vertel niet over uw relatieproblemen.
 • Houd rekening met de gevoelens van uw kind en geef het de ruimte om gevoelens te uiten. Benoem en erken de gevoelens van uw kind. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan uw kind.
 • Verwen uw kind niet uit schuldgevoel. Blijf opvoeden en grenzen stellen. U hoeft niet heel streng te zijn, maar wel duidelijk.
 • Vertel uw kind het liefst meer dan eens dat het geen schuld heeft aan de scheiding.
 • Vertel waar uw kind gaat wonen en over hoe vaak het de andere ouder ziet. Ouders regelen dit met een omgangsregeling. Sommige ouders kiezen voor co-ouderschap.
 • Breng de school, opvang en verenigingen op de hoogte van de veranderingen.
 • Zoek voor uw kind en voor uzelf steun bij vertrouwde personen.

Kijk door de ogen van uw kind

Rekening houden met uw kind betekent:

 • Dat kinderen hun mening mogen en kunnen geven. Maar jullie beslissen.
 • Dat de zorg niet precies gelijk verdeeld hoeft te worden tussen beide ouders.
 • Dat kinderen niet per definitie beter af zijn bij de ouder van hetzelfde geslacht.
 • Dat u uw kind niet dwingt om te blijven slapen als uw kind dat niet wilt.

Zoek hulp

U kunt professionele hulp krijgen in de vorm van advies en praktische oefeningen. Dat helpt u om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor uw kind(eren). Bij Welzin kunt u terecht voor scheidingsvragen. Ook vindt u daar trainingen voor kinderen die te maken krijgen met ouders die gaan scheiden.

Essentie Plein

U kunt voor advies en ondersteuning op het gebied van ouderschap en relatie bij scheiden terecht bij Essentie Plein.

Jeugdteam

Hebben jullie veel moeite om met elkaar goede afspraken te maken over de kinderen? Dan kunt u ook terecht bij het Jeugdteam.

Sociaal Juridisch Informatiepunt

Heeft u hulp nodig bij het invullen van papieren of het regelen van zaken rondom de scheiding of alimentatie? Dan kan het Sociaal Juridisch Informatiepunt (SJI) helpen. Het SJI houdt spreekuur op dinsdag- en donderdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur aan de Smitsweg 311, te bereiken via telefoonnummer 035-609 92 79.

Kindertelefoon

Voor kinderen is er de Kindertelefoon. Op de website kunnen zij informatie krijgen en in contact komen met een professional als zij ergens over willen praten.

Kind met beperking of bijzondere behoeften

Kinderen met een ontwikkelingsstoornis of een beperking kunnen anders reageren op een scheiding dan andere kinderen. MEE adviseert u hoe u hiermee om kunt gaan. MEE is onafhankelijk. Dat betekent dat MEE naast u staat. Samen kijkt u wat het beste is. Zodat u uiteindelijk zelf keuzes kunt maken die bij uw kind passen.

Voor informatie, advies en ondersteuning kunt u rechtstreeks contact opnemen via telefoonnummer 035-303 01 66 of  mail naar soest@mee-ugv.nl.