Een DigiD-account

Vanaf je 18e moet je een aantal zaken regelen met de overheid. Hiervoor heb je een eigen DigiD-account nodig. Je kan hiermee inloggen op website van de overheid. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan aan via DigiD.nl.

DigiD aanvragen

Regel je zorgverzekering en zorgtoeslag

Je valt niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Zij betalen dan premie voor jou. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je de maandelijkse premie zelf betalen.

De kans is groot dat je recht hebt op de zorgtoeslag. Dat is ook het geval als je bij je ouders verzekerd blijft. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag. Lukt het niet met het aanvragen van de zorgtoeslag? Zoek dan hulp bij een toeslagenservicepunt

Check ook je andere verzekeringen

Als je thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Dat geldt ook als je op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedelverzekering of reisverzekering, moet je wel zelf regelen.

Doe de checklist!

Vul de vragenlijst in van de Rijksoverheid.nl en je ziet direct een overzicht van wat je allemaal moet regelen en waar je recht op hebt.

Doe de checklist

Ik heb al ondersteuning

Het kan zijn dat je ondersteuning hebt vanuit een zorgaanbieder, een voogd of in een pleeggezin woont. De gemeente neemt contact met je op zodra je 17 jaar wordt. We nodigen je dan uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek kun je aangeven waar jij behoefte aan hebt en of wij je kunnen helpen bij het opstellen van 'Mijn Plan 18'. We kijken op welke onderdelen jij het zelf kunt en waar je wat extra hulp bij kunt gebruiken. Vind je het prettig om iemand mee te nemen, dan kan dat. Wij nodigen deze persoon (personen) in overleg met jou uit.

Gemeente Soest

Op de website van de gemeente Soest vind je ook allerlei handige informatie over waar je allemaal aan moet denken zodra je 18 wordt.

Ga naar Soest.nl