Geestelijke gezondheid
Geestelijk gezond zijn is het vermogen om met gedachten, emoties en mensen om te kunnen gaan. Het gaat erom of iemand zich in veel situaties kan redden. Vaak wordt dat genoemd dat u psychisch gezond bent.
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) richt zich op het:
- Voorkomen van psychische aandoeningen
- Behandelen en genezen van psychische aandoeningen
- Laten deelnemen van mensen met een psychische aandoening aan de samenleving
- Bieden van hulp aan mensen die ernstig verward/verslaafd zijn en die uit zichzelf geen hulp zoeken
Basis GGZ
De zwaarte van de zorg die nodig is, bepaalt waar iemand zorg ontvangt. In de eerstelijnszorg (basis GGZ) verlenen onder meer de huisarts, de praktijkondersteuner huisarts (POH GGZ), het maatschappelijk werk en de eerstelijns psychologen de zorg.
Deze eerstelijnszorg is generalistisch, snel en gemakkelijk toegankelijk. De eerstelijnshulpverleners kunnen advies inwinnen bij gespecialiseerde GGZ-instellingen.
Gespecialiseerde GGZ
Is bij ernstige of complexe problemen meer specialistische behandeling noodzakelijk? Dan verwijst de huisarts of een medisch specialist de patiƫnt door naar de tweedelijnszorg, de gespecialiseerde GGZ.
GGZ-instellingen bieden die zorg. In het geval van jeugdhulp is er naast de gemeentelijk georganiseerde toegang tot hulp, ook de directe verwijzingsmogelijkheid door de huisarts, medisch specialist en jeugdarts.
Vind een zorgaanbieder in de GGZ
Via de landelijke website Kiezen in de GGZ kunt u zoeken naar een zorgaanbieder voor psychische klachten. Op deze website vindt u handige informatie over aandoeningen en over GGZ-instellingen, praktijken en behandelaren, wachttijden, vergoedingen en afstand tot de behandelaar.
Centrum voor levensvragen
Bij CVL Eemland kunt u terecht met levensvragen. Bijvoorbeeld bij ziekte, verlies of kwetsbaarheid. Een geestelijk verzorger luistert naar uw verhaal en zoekt samen met u naar hulp.